My Plane Rides

I was going through Gombak4Life‘s old postings and found one where he was talking about his first plane ride. I remember mine too. I was 4 years old when my father took me sightseeing on a plane. I remember we were seated on the co-pilot’s seat, and I was seated on his lap, my hand was always trying to turn the control column (steering wheel). If I remember the details of the cockpit, it was probably an early model of the Cessna 172.

I was 8 years old when I went on my first commercial flight, and that was from Kuala Lumpur (Subang, formerly KUL, now SZB) to Johor Bahru (JHB). There was one other stop in between: Melaka (Batu Berendam – MKZ). It was on board a Fokker Friendship aircraft, and I was like…WOW! The flight took us almost two hours I think, but it was a great trip. Malaysia Airlines, then called, Malaysian Airline System (MAS), was a new entity, having been separated two years earlier from the old entity called Malaysia-Singapore Airlines (MSA) in 1972. Malaysian Airline System sported the red ‘wau’ until 1986 (when I was there for a short while) when it discarded the old ‘wau’ for the more ‘aerodynamic wau’ and livery. After that I think it grew too fast and was not properly managed.

Seven years later, I was on my first Round-The-World trip.

Among the civilian commercial fixed-wing aircraft I have been on board are:

Boeing 707
Boeing 727
Boeing 737
Boeing 747
Boeing 777
Airbus 300
Airbus 310
Airbus 320
Lockheed L-1011 Tristar
Vickers VC-10
McDonnell-Douglas DC-10
Fokker Friendship F27
Fokker F50
Aérospatiale-BAC Concorde
Britten-Norman BN-2 Islander
Shorts SC-7 Skyvan
Cessna 208B Grand Caravan

Oh, back to the first commercial flight I took, I can still remember its registration. It was the 9M-ARK. I found a picture of it in the old Malaysian Airline System livery, taken circa 1975, at the Kota Kinabalu airport (BKIAP):

F27 9M-ARK at BKIAP

I wonder what has happened to her.

Seboleh-bolehnya Aku Tak Nak Mempenakan Hal-Hal Politik

Sekolah dah cuti.

Di dalam mimpi kedengaran suara anak aku terjerit-jerit, “Tolong, Ultraman! Tolong!“. Walhal aku sedang mimpikan empat angka yang mungkin boleh aku tekan sekiranya aku pergi ke mana-mana kedai Magnum hari ini. Aku dah letak disclaimer kat situ: SEKIRANYA. Aku rasa dah 22 tahun aku tak jejakkan kaki ke tempat-tempat seumpama itu. Kemudian, dalam mimpi aku ternampak Ultraman muncul…cuma kepalanya sahaja kelihatan di sebalik bangunan-bangunan yang bakal diranapkan oleh seekor raksasa yang kulitnya kelihatan seperti getah dan mempunyai lidah yang tidak boleh digerak-gerakkan. Raksasa tersebut menembak Ultraman dengan cahaya kehijauan. Ultraman tidak sempat mengelak dan terkena tembakan tersebut, lalu terpelanting dan jatuh ke atas…..AKU! Cipet punya Ultraman! Habis aku dihempapnya dan ranap kedai Magnum tadi.

Jangan main atas katil!” jerit aku kepada anak-anak aku sambil mata aku cuba memproses maklumat dari otak yang berkata: CELIK SEKARANG. MASA UNTUK BANGUN. DAH 10.30 PAGI. Kelihatan di sudut mata, anak-anak aku berterabur lari meninggalkan bilik tidur aku sebab raksasa yang sebenar dah bangun tidur.

Aku tidur jam 2.30pagi tadi – awal, kalau ikut standard aku. Semuanya gara-gara makan ubat batuk pahit yang dilabelkan sebagai mempunyai perisa Sarsaparilla. Kepala hotak diorang la. Tak ada rasa macam A&W Root Beer pun. Pahit nak mampus. Tapi terpaksa…kalau tidak memang aku akan batuk sampai pagi. Tak lama lepas aku makan ubat batuk tu aku pengsan. Aku terbangun semula sekitar jam 5 pagi dan tertidur semula tatkala azan subuh berkumandang. Jangan salahkan aku. Aku ada selective deafness. Aku tak dengar perkataan as-Solah tetapi aku pick-up 110 decibels of an-Naum. Apa lagi? Tidur la! Aku cuma ikut apa yang aku dengar dalam azan!

Dalam aku cuba nak mengelak dari menulis mengenai politik, Kimi tiba-tiba muncul dekat YM tak kasi aku mati dulu takut tak ada orang nak komen pasal KJ.

Kimi: jgn la mati dulu
Kimi: nnt KJ xde org nak komen
SD: hhahahaha
SD: not mine
SD: ni pun tengah update blog
SD: bila ke syria?
Kimi: ntah la
Kimi: pak arab dia nye esok
Kimi: ada la 2-3 light years
Kimi: hahaha
SD: hhhahaha
SD: bagus gak tu
Kimi: bila pi diving?
SD: khamis ni
Kimi: u kutuk2 KJ
Kimi: dia dah dah la hensem
Kimi: u terlebih hensem
SD: bangla KJ tu
Kimi: tu psl org komen
Kimi: hahaha
SD: bangla kalau kasi pakai baju mahal memang hensem
Kimi: kalau u pakai zegna…sure george clooney nangis air mata darah
Kimi: hahaha
SD: eh..i ada tau zegna suit
SD: kekekeke
SD: itu aje la sepasang
SD: S Jibeng kalau mat salleh rupa macam siapa?
Kimi: david archuleta
SD: betul ke?
SD: kalau dia muda dulu la kot…dan kalau kasi pakai zegna

Aku suka perbincangan intellectual seperti itu. Tak perlu nak proses banyak-banyak. Masuk telinga kiri, keluar ikut bontot. Orang melayu tak suka berfikir. Sebab itu cerita-cerita di pawagam seperti Little Buddha, The Last Emperor, dan cerita-cerita yang sewaktu dengannya tak mungkin akan menjadi pukulan kotak pejabat (box office hit) di Malaysia. Orang melayu lebih gemar cerita-cerita simple seperti Sembilu, Tragedi Oktober, di mana heronya Awie yang akan memperlakonkan watak seorang 20-something yang extremely macho dan sasa. Aku rasa aku lagi macho dari Awie. Dan definitely Awie lebih macho dari KJ sebab Awie lagi banyak dapat offer berlakon, sedangkan KJ hanya gemar mengoffer pelakon.

Cukuplah aku membuat nukilan mengenai politik dan KJ. Sakit hati aje. Nasib baik aku dah selesai membuat kerja berat aku di dalam jamban ini. Aaaah! Itulah hebatnya teknologi wi-fi. Sambil berak pun boleh mempenakan idea.

Namun jamban pun tak bebas dari hal-hal politik. Sebelum aku flush, aku terpandang ke dalam mangkuk tandas…sebijik macam KJ.

Cipet!