Ikut Ajelah…

Hari ni aku pergi la Friday Prayers kat this mosque that I have not been to for just over ten years now. Usually, from this office it would be better (although not nearer) to go to Masjid Wilayah. This time around, my boss wanted to go to this particular mosque. Arriving at a quarter to one, the roads leading to the mosque was already jammed like mad, which is why I do not like mosques that are built in housing areas tapi jalan nak ke masjid tu cuma satu and lalu celah-celah rumah orang.

Masuk aje masjid, semua kosong. Kereta dengan motor penuh, orangnya semua tengah membalun kat luar. Masa tengah khutbah pun masih kosong jugak kat luar sebab orang tak habis membalun lagi.

Anyway, khutbah, ya Allah, punyalah panjang. Mula-mula tu dia baca la text yang disediakan oleh Jabatan Agama. Sempat menyelit pulak kononnya macam dia punya text khutbah. 10 minit dah selesai. Dia tambah pulak pandangan dia pasal isu tu. Bukanlah dia berpolitik, tapi dia cuba nak summarise the whole khutbah according to his thinking. Mula la khatib ni melalut entah ke mana hala bercerita. Bunyi macam ceramah agama, tapi structure tak ada. Kejap C lepas tu I, lepas tu P balik, lepas tu E, lepas tu T. Bos aku dah sedap tidur sebab lepas 10 minit baca text khutbah tu, khatib ni dah melalut dekat 40 minit lagi. Dari betis aku, sampai ke hujung kaki dah tak rasa apa-apa lagi dah. 10 minit lagi macam tu, memang rigor mortis terus. Bukan kena deep-vein thrombosis lagi dah! CEO aku siap tidur baik punya. Yang CFO aku angguk kepala aje tanda setuju dengan khutbah…cuma mata dia dah pejam. Kadang-kadang buka juga mata dia pandang ke depan. Tapi putih aje bijik mata macam Peter Petrelli.

Sekali tu bila dia dah habis modal (ini bukan tak tau apa nak kata, tapi halfway bercakap dia berhenti macam cerita abstract…tak ada penghujung), terus dia mula baca doa, “Allahumaghfirli muslimina wal muslimat…”. Kutu semua AMIN sikit punya kuat..penuh semangat, dah dekat nak mula sembahyang. Sekali tu, dia habis satu baris, dia translate pulak into Malay. Mother grandfather!…Aku dari angkat tangan, sampai letak tangan atas peha la menadah doa! Letih nak menunggu doa habis. Nak buat apa nak translate? Nak baca doa in malay, baca aje la…tak payah nak kejap arab kejap melayu. Tuhan bukannya bodoh. Tuhan tau semua bahasa including bahasa semut!

Bila iqamat, aku dah tak rasa dah kaki aku. Aku terpaksa angkat kaki aku dengan tangan. Baru aku tau betapa beratnya deadweight kaki aku. Baru la aku tersedar dan mintak janganlah tengah main dengan Wifey aku mati…mampus lemas dia tak boleh nak alihkan aku. Jangan main-main. Ada satu kes kat US, husband dengan wife tengah project atas carpet rumah depan fireplace, sekali husband kena heart attack, terus gol…atas wife! 4 hari kemudian baru anak dia ke jiran dia ke yang discovered the wife was still pinned beneath the dead husband.

Nasib baik la kaki kiri aku tak sekebas kaki kanan. Aku angkat kaki kanan aku dengan tangan, kasi tapak kaki rata dengan lantai, lepas tu bangun dengan kaki kiri aku sambil tangan aku pegang kaki kanan macam tongkat. Bila dah berdiri tu, aku terus aje angkat takbir dan mula sembahyang. Jadi aku tak payah nak dipersilakan bergerak ke saf depan yang masih ada kekosongan. Yang seronoknya, aku angkat takbir, center of gravity dah lari. Nasib baik tak tumbang ke belakang sebab kaki kanan still tak ada sensation. It felt like some heavy piece of junk attached to my balls hip. The second time tu, I was scratching my nose. Again, almost tumbang ke belakang.

Gila betul la. Susah aku nak concentrate sebab rasa menyucuk-nyucuk as oxygen-starved cells in the kaki tiba-tiba dapat blood supply balik. Semua angkara khatib nak tunjuk smart tapi akhirnya tunjuk semak.

Tidur masa dengar khutbah - Reza90

4 Replies to “Ikut Ajelah…”

    1. No la..some people have to show off and try impress others…but making others suffer in the process

Comments are closed.