SeaDemon Says

Perihal ‘J’

Posted on: August 10, 2009

You enter the room
You brighten the darkness my love
In moments with you
There is no end in me or begining in you

Move to the floor
The purpose combined, my love
Like motion of stars
Dynamic symmetry combines

Break my fall
I found what is missing inside you
Break my fall
Na na na na na na na na
Break my fall
I found what is missing inside you
Break my fall
Na na na na na na na na

Pukul 2 pagi. Aku tertidur kejap tadi tapi lagu Tiesto ni asyik main dalam kepala aku. Aku masih hyper akibat mendengar lagu Tiesto sepanjang jalan ke Pasir Gudang dari KL tadi.

Aku bukannya nak tulis pasal Tiesto punya lagu, tapi sebenarnya nak tulis pasal gelagat orang bawak kereta kat highway dan sebagainya. Sebagai contoh, aku tak faham kenapa separuh orang boleh bawak lagi perlahan dari anak aku kayuh basikal, tapi bila aku nak potong aje, dia laju. Laju yang tak masuk akal gaya memandu.

Last week, masa dalam perjalanan balik dari Perhentian, ada makcik sekor ni bawak kereta kat Paka. Dah la slow nak mampus, makan dua-dua lane pulak tu. Aku duduk aje kat belakang dia. Bila dia rapat ke kanan, aku pun cuba nak potong dari kiri. Dia pecut Gen-2 dia. Lepas tu, bila ada kereta 16 batu kat depan, dia slow mendadak. Bila aku nak potong, dia laju balik. Aku ingatkan dia sorang aje bawak macam tu kat Paka, rupanya ada 2-3 orang lagi mada-paka yang bawak kereta macam tu. Ni mesti kes laki koter kecik jadi nak balik rumah lepas kerja pun tension.

Anyway, petang tadi aku kat highway sebab nak ke Pasir gudang untuk kursus selama 2 minggu. Lepas dari Seremban punya R&R tu ada la satu Satria merah. Bukan GTi, tapi Satria lama. Dia kat lane laju bawak 70km/h. Kereta lain yang laju potong dia ikut sebelah kiri; ada yang kasi jari tengah kat makcik sekor ni. Ye, makcik bertudung berumur lingkungan 20-an, tapi rupa dah dekat 50-an. Aku pun slow la ikut belakang dia, kot-kot dia nak ke tepi. Dekat 5 minit aku macam tu. Kereta lain siap horn kat dia. Ada mamat sorang tu siap keluar kepala memaki sesuatu kepada makcik ni. Last-last, aku bagi high-beam kat dia. Lantas dia memecut. By aku punya standards, tak ada la laju mana. Lebih kurang speed aku bawak nak ke office hari-hari lalu depan IJN dan Jalan Tun Razak. Tapi, masih jugak enggan yield. Rupa-rupanya, plate ‘J’. Bini aku pun bawak kereta plate ‘J’ jugak, tapi tak la macam cipet sekor ni. Aku selalunya allergic dengan plate ‘J; kat tengah highway ni apabila telah melewati simpang Air Hitam menghala ke plaza tol Skudai. Tapi nampaknya kali ni kegatalan aku telah datang lebih awal. Dia punya pecut nak tinggalkan aku sampai nak barai enjin dia aku rasa, berdasarkan bunyi yang datang dari kereta dia di hadapan walaupun aku sedang mendengar lagu-lagu genre Trance yang didendangkan oleh DJ Tiesto. Tapi masih enggan dia memberi laluan. Sekali tu, sebelum kawasan rehat Senawang, ada accident. Traffic memang standstill kat tengah highway. Aku pun terus apply brakes sampai ABS kicked-in. Makcik ni, siap swerve dari right-most lane, terus ke hard shoulder/emergency lane sebelah kiri – narrowly missing one Mercedes in the center lane and sebijik lori on the slow lane. Punya la dia nak kalahkan aku jugak, nak speed kat emergency lane.

5 minit kemudian, aku nampak polis trafik tengah menyaman si cipet ni yang tengah muka berang marah-marah polis ni tadi agaknya sebab spoil dia punya mood driving.

3 bulan lepas, masa aku datang kursus di Pasir Gudang ni jugak, lepas dari simpang Air Hitam, kereta plate ‘J’ akan bersusun di lane sebelah kanan, memotong lori yang 20 kilometer di hadapan, dengan kelajuan di antara 70 hingga 90 kilometer sejam. Jangan tanya aku kenapa, tapi inilah hakikatnya. Aku tension betul dengan fenomena yang sangat cipet ni.

Tadi, benda yang sama berlaku…tetapi kali ni mula selepas simpang Yong Peng Utara lagi. Satu deret kereta plate ‘J’ yang tidak mengenali di antara satu sama lain, cuba memotong sebuah bas yang berada 982 kilometer di hadapan, dengan kelajuan 80 kilometer sejam. Aku punya la tension. Aku bagi lampu 3-4 kali pun buat bodoh aje.

Masa aku driving, ada 4 jenis lagu aku dengar, mengikut mood aku drive:

1) Lagu berirama balada seperti lagu-lagu Babyface dan sebagainya menandakan aku tengah boring dan nak drive relax aje,

2) Lagu irama chill menandakan aku dalam mood nak drive laju tetapi dalam keadaan relax. Biasanya, lagu-lagu oleh DJ Ravin secara solo, atau koleksi Buddha Bar, atau Hotel Costes menjadi halwa telinga,

3) Lagu irama trance oleh DJ-DJ ternama seperti Tiesto, Paul van Dyk, Judge Jules, ATB, Armin van Buuren menjadi teman setia. Selalunya cara pemanduan aku masa ni adalah laju dan constant,

4) Lagu Irama Besi Berat – kebiasaannya oleh AC/DC, apabila aku ingin memandu laju dan aggressive.

Anyway, back to the drive earlier this evening, memang aku tak faham kenapa kereta-kereta plate ‘J’ ni suka sangat bawak perlahan di lane memotong, lepas tu berderet sepanjang-panjang highway tu, dan nak kata ada bas, atau lori, atau kereta perlahan di lane kiri tu…memang tak ada. Bas dan lori pun lagi laju!

Paling aku tension, aku potong satu deret 600 lebih kereta plate ‘J’ dari sebelah kiri. Kemudian, di hadapan aku ada satu Myvi plate ‘J’ yang slow, lebih kurang 200 meter di hadapan kereta ciput yang paling hadapan. Lepas kereta paling hadapan tu, aku pun masuk la balik ke lane memotong. Tiba-tiba, cipet Myvi ni boleh swerve masuk depan aku dengan kelajuan 70km/h sebab nak potong lori 1 tan yang berada 400 kilometer di hadapan. Aku rasa masa tu kalau ada high-speed camera mesti dah boleh nampak brake disk aku merah menyala. Bukan takat badan aku keras sakit, keras kembang telur aku sebab badan aku punya pressure naik. Betul punya kimak. Takpe lah. Sebab aku baik dan tak dengar AC/DC, aku relax kat belakang dia dan travel la lagi 400 kilometer pada kelajuan ciput sehinggalah Myvi ni potong lori tadi. Lepas dah potong bukan dia reti nak masuk balik ke kiri! Ada bas lagi 250,000 batu kat depan! Angin betul aku! Aku siap boleh karang SMS hantar kat bini aku komplen pasal kimak ni…berkajang-kajang SMS aku! Bayangkanlah betapa slownya cipet Myvi ni.

Lepas tu kat belakang aku ada satu All-Fart guna lampu HID dah cucuk belakang aku. Lagi aku angin. Mangkuk kat depan tak hiraukan high-beam aku, cibai kat belakang pulak buta malam nak kena guna lampu HID baru nampak. Aku pun kick-down accelerator pedal tu, swerve ke kiri nak potong Myvi ni tadi. Boleh kimak ni masuk kiri pulak depan aku! Mencecet aku tap brake pedal aku, tak nak terus tekan takut momentum membuang kereta aku pada kelajuan ni. Aku rasa senarai carut aku dalam vocabulary aku, memang habis digunakan kat highway menghala ke Skudai hari ni. Dah lah aku trapped belakang babi ni, sebelah kanan aku ada beberapa buah lagi kereta plate ‘J’ yang tadinya aku potong sebab buat 90km/h, mula memotong aku sebab aku pada kelajuan 70km/h. Tak babi ke hangin aku?

Sebab tu la sampai sekarang aku hyper dan lagu Tiesto main dalam kepala aku. Jadi aku nak share dengan ngkorang lagu tu:

3 Responses to "Perihal ‘J’"

gua terpaksa buang duit tambah 2 spotlight pasal kecipetan dan keanakharaman tahap gaban driver2 yg perasan macam laju ni

hahaha.. welcome to Paka. nasib baik u tak bertembung dengan kereta kancil kucning dengan bendera msia kiri kanan. satu kerteh and paka tau kehebatan pakcik nih, betapa lembabnya dia drive :-p

Bro.. nasib baik wa plate “A”.. heheheh cuma duduk kat JB jek… hidup bro… wa ker-tar-were bar-che lu nye story..

Comments are closed.

Taqweem al-SeaDemon

August 2009
M T W T F S S
« Jul   Sep »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Blog Stats

  • 1,204,192 hits

Twitter

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

Archives

%d bloggers like this: