Ko Cipet La Man Balik Kampung Cari Internet!

Everytime there is a major holiday in Malaysia, I would look forward to the PETRONAS TV adverts. I remember the ones with Rozie Rashid going back to her kampung, the Indian boy who went to the Stadium Merdeka to watch the proclamation of independence with his father, the “itu burung apa ayah?” raya advert of 2007 – tearjerkers all.

Looking at the raya ad for 2008, my lower jaw still has trouble moving upwards. I can see the message that PETRONAS was trying to put forward, in the raya spirit, but the storyline, dialogue, was, to put it in a subtle and polite manner – STUPID. Of course Maria Arshad would win hands-down as my friend, Gemgem’s favourite MILF (after his revelation last night over coffee).

Anyway, here is the advert that was shown on TV:

Now, what follows is my translation:

Sekkom mak!
Man: “Sekkom, mak!”

Peluk baek
Mak: “Man! Kau dah besar, nak! Dah nak raya ke ni yang engkau balik ni?”
Man: “Agaknya la mak. Man tengok semua orang balik, Man pun balik (dalam hati: bergetah lagi tetek minah ni…buat breast uplift ke?)

Wa dari Pahang, beb
Man: “Mak tau, Man dah kerja dekat 15 tahun, tak cukup-cukup lagi duit nak beli wireless broadband dari CELCOM atau MAXIS. Jadi Man nak pinjam tepon mak nak download porn malam raya nih. Dah lama Man dalam hutan kat Pahang membalun ungka betina je.”
Mak: “Mak tak ada internet, Man. Sini mak tepon orang guna tin susu kosong dengan benang aje.”

Anak buduh
Man: “Mak, bukan ke ini bilik mak? Takkan mak nak suruh Man tidur sini?”
Mak: “Kau dah besar, Man. Mak gersang sejak bapak kau lari dengan Mak Semah 5 tahun dulu dan putuskan wayar tepon rumah.”

Tak ada line tepon mana boleh connect, buduh!
Man: “Mak! Man bodoh la mak! Dah mak kata tepon rosak Man nak cari gak Internet!”
Mak: “Kau memang baghal macam bapak kau! Pergi la kat Rumah Tumpangan Ah Keong kat Lorong Haji Taib 4 tu. Kat situ mungkin dapat line.”

Memang baghal
Man: “Aku memang baghal macam mak aku kata. Dah tau tepon dia rosak aku nak tepon dia jugak.”

Man dah balik nak main, Mak
Man: “Mak, mak pergi mana? Man dah horny banget ni asyik tengok porn kat pekan! Mak okay ke?”
Mak: “Mak ingat Man main dengan arboq di Chow Kit. Mak pun pergi la main kat bawah pokok ganja dengan Pak Sani engkau tu. Orang tengah terawih, tak ada orang nak kacau. Mesti la mak okay.”

Mak jadi moreh
Mak: “Lepas tu, mak kena jadi moreh untuk orang-orang yang balik dari surau dekat rumah penghulu Ajis.”
Man: “Takpe la mak. Man pun tak jumpa orang jual lemang tadi, Jadi malam ni mak makan aje la lemang Man punya.”

I cannot understand why can’t a son forget the Internet for just one bleedin’ night when obviously he hasn’t been back to his hometown in years as evident in the dialogue, he doesn’t even know if it was his mother’s room.

This is the advert that has the most “OKAY” in its dialogue, and most certainly have been a Telekom Malaysia-bashing advert.

Whoever’s the corporate branding person – he/she deserves to be shot.