Konsentrasi Jejaka Kepala Batas

Huaaarrggh
“HuuuuaaaaaaAAAAAAAAaarrRRrrgggGGghhHHHHhh~*”

Awat nih?
“Lerr…awat nih? Payah betui nak celik mata…”

Tongkat
“Tak pa…aku tongkat lagu ni depa ingat aku dok konsentret…”

Jatuh
“~*zzzZZZzzzzzZZZzzz….*snort*…eh, terjatuh plak muka aku…”

Islam Hadhari stance
Ah, tak pa…aku buat lagu ni nampak macam aku dok ngaji Qur’an…nampak la aku promote Islam Hadhari sambil bersidang baca Qur’an…”

Pssst...
“Pssst….wei…Pak Lah dengan najib dah tidur…apa lagi, jom la tidur…diorang tak nampak!”

Jangan kacau
“Okay…aku tidur. Jangan kacau aku!”

Tidor
Tidor
“Presiden dengan Timbalan dah tidur, kita apa lagi…ikut teladan pemimpin la!”

Best tidur
“Best la meeting macam ni…boleh tidur….so jom kita para tetamu, tidur juga!”

Aku, Lelaki

Lelaki Terindah

5.29 pagi aku duduk termenung di sebuah restoran mamak berhampiran rumahku sambil membalun dua keping roti canai kosong banjir bersama segelas teh tarik kurang manis yang boleh membunuh sang semut tatkala tersentuh sahaja kakinya. Aku masih tidak dapat memahami isi kandungan The Meaning of Our Cheerfulness hasil nukilan Nietzsche, mungkin kerana tidak ada apa-apa yang begitu menceriakan seorang lelaki seperti aku yang tujuan merayau jam 5.29 pagi hanyalah semata-mata untuk makan roti canai.

Hidup engkau bagai tiada tujuan,” pernah orang tuaku leter pada ku lebih 20 tahun yang lalu apabila aku enggan menurut kata-katanya supaya aku menjadi seorang akauntan atau peguam. Tetapi, pada ketika dan saat ini, pada pukul 5.29 pagi, makan roti canai adalah satu tujuan hidup yang baik, berbanding dengan aku yang mungkin terbaring terlentang di atas Federal Highway mencari sisa otakku yang bertaburan akibat terjatuh motorsikal selepas berlumba dengan rakan-taulanku.

Gott ist tot,” adalah ungkapan yang mungkin Nietzsche akan luahkan padaku ketika ini sekiranya beliau bercadang untuk bangkit dari kubur. Hodoh. Aku lebih sukakan Maya Karin melayang di waktu malam tanpa seurat benang pun agar dapat aku letakkan portretnya di dalam Facebook ku.

Dalam menungku, aku terkenang akan hidupku yang bercampur-baur dengan kejadaman, keperitan, keceriaan dan kehancuran. Aku lebih suka berada di sekolah – tanggungjawab hidup ketika itu lebih mudah: lulus ujian, dan tentukan cicak-cicak yang mati akibat dilastik disapu ke bawah pintu pejabat pengetua. Aku tak perlu fikir masa hadapan anak-anak; aku tak perlu fikir adakah jantungku masih akan berdegup semasa mereka masih memerlukan aku; aku tak perlu fikir mengenai apa strategi bodoh yang akan diambil oleh bekas-bekas isteriku yang suka melihat kerut dahiku bertambah dari satu hari ke satu hari yang lain akibat tindakan-tindakan bodoh mereka – petty, tetapi menusuk jantung kewarasanku – hanya kerana inginkan kemenangan pyrrhic yang membunuh semua yang lain, termasuk kewarasan anak-anak. Aku sukar memahami sang isteri yang sembahyang ketika mengalami kesempitan hidup (tak sempit, tak sembahyang) , tetapi pada yang sama, melayan aku, si tiketnya untuk memasuki syurga, bak tiket bas RapidKL yang telah digunapakai.

Aku sukar memahami isteri yang berpelajaran tinggi tetapi otak diletakkan di dalam kepala lutut.

“Sudah pukul 9 malam! Takkan kau nak keluar lagi ke kedai mamak depan dengan adik engkau untuk teh tarik? Dah lewat, kau faham tak, jantan?”

Ceritanya bagus, tetapi bila basuh berak ataupun period, tak reti nak simbah lantai. Bila aku suruh dia mencuci segala khazanah yang ditinggalkannya selebet di atas lantai bilik air, perempuan ini menangis dan menelefon emak aku. EMAK AKU! Bukan emak dia. Lepas tu panjanglah FM STEREO yang aku terima dalam telefon bimbitku. Jadilah berminggu-minggu aku tak bersapa dengan mak bapak aku sendiri.

“Tak guna punya anak? Suami apa macam ni? Tak boleh nak tolong bini sendiri! Gila talak ke?”

Taik dan darah sendiri pun tak boleh cuci ke? Tak pernah ke dengar kata-kata orang tua-tua era Tun Sri Lanang:

SENDIRI BERAK, SENDIRI CUCI

Aku tak boleh fahami isteri yang tukar padlock pintu hanya kerana aku tiba di rumah begitu lewat kalau mengikut piawaiannya – 5 minit selepas jam 7 petang.

Aku, lelaki. Aku tidak pernah minta supaya sebungkus Maggi yang siap dicelur air panas tersedia di hadapan ku 24/7. Aku tidak pernah minta agar kau kangkangkan pehamu seluas kangkang gajah supaya aku tersenyum kepuasan. Aku tidak pernah minta kakiku dicium supaya kau boleh mencium haruman Firdausi. Walaupun aku tidak pernah bersetuju sepenuhnya dengan pendapat Nietzsche, tetapi kekadang naluriku berfikir sendiri; tanpa ingin memulakan sebarang blasphemous rumour, naluriku berkata mungkin tuhan juga mempunyai sick sense of humour. Perkahwinan dicipta di heaven sepertimana juga guruh dan petir, membuat jantungku luruh dalam getir.

Rambling aku mula tiada haluan. Mungkin roti canai sudah mula diproses, dimangkinkan proses pencernaan oleh kari dan dhal yang berusia paling tidaknya dua hari.

Aku, lelaki. Aku inginkan kebahagiaan hidup. Masakan (sekali lagi ia berbunyi masa-kan, bukannya masak-an) bisa (bukan dari ular, tetapi kebolehan) aku mencapai kebahagiaan di akhirat kalau di muka bumi ini pun aku tidak bisa tersenyum (aku tak ada taring ular nak berbisa). Ramai wanita yang profess akan cinta mereka kepada ku tetapi akhirnya aku tidak lain melainkan hanyalah pemampan emosi bagi mereka. Apa? Kau orang ingat aku ni macam besi pemampan tepi highway yang bas-bas langgar sebelum melanggar tol PLUS di Jelapang?

Ada yang kata mereka cintakan aku sepenuh hati: tetapi bila aku lambat tiba seminit, lagi teruk marahnya dari herdikan kepada budak kilat kasut di Chennai yang tersilap guna Kiwi cokelat untuk kasut hitam.

“You are one minute late!” tengkingnya. “Do you know that it bores me to death because you are one minute late? You are always late! You are never on time!”

“But I love you!” sambungnya. “But you are late by one minute! Next time if you cannot be on time, don’t see me!”

Kau tak tahukah betapa gilanya kelajuan aku memandu untuk sampai tepat pada waktu yang kau kehendaki? Aku tak control cara orang lain memandu, BETCH!. Kau pedulikah kalau dahiku terbelah dua setelah kepalaku terhantuk di steering sekiranya aku berjaya meremukkan bahagian hadapan keretaku dan bahagian belakang kereta orang lain pada kelajuan 180km/h? Kalau kau gembira, aku mintak otakku terpelanting dan pecah di muka engkau pada saat itu.

Aku juga sukar memahami perempuan-perempuan yang menyatakan cinta kepadaku yang tidak berbelah bahagi, dan yang teramat sangat, tetapi berbuat sedemikian hanya untuk membalas dendam terhadap seseorang, biasanya terhadap orang yang dikasihinya yang bersikap jalang.

“Aku cintakan kau lebih dari aku cintakan nyawaku,” pernah satu ketika diungkapkan kepadaku. “Tetapi, tidak cukup untuk aku meninggalkan jantan jalang yang merobek hatiku ini dan menghabiskan sisa-sisa hidupku yang pathetic dengan engkau.”

Atau,

“Aku cintakan engkau teramat sangat, tetapi jangan persoalkan tindakanku sekiranya aku berdiam selama 3 bulan tanpa boleh engkau menghubungiku.”

Dan paling aku tak faham ialah bagaimana mereka membuang aku lebih teruk dari plastik bungkusan Twisties yang telah kosong. Biasanya perbuatan tersebut akan didahului dengan disclaimer yang tangible, iaitu I WANT TO SEE YOU HAPPY, I HOPE TO SEE YOU HAPPY; dan satu disclaimer yang intangible, iaitu WE HAVE BROKEN UP BUT YOUR ASS IS STILL MINE WHEN I NEED YOU WHENEVER I AM NOT HAPPY. Pelik dan ajaib, tetapi benar. Bila aku move on, sepuluh jari mula menuding seperti Jejaka Kepala Batas yang mula menyalahkan orang lain bila keputusan pilihanraya umum ke-12 macam sial.

Well, sebenarnya sial pun lagi elok rupanya dari keputusan PRU-12. But that is a different matter entirely.

Aku, lelaki. Aku hanya dambakan senyuman manis yang datangnya dari hati yang ikhlas, yang terzahir akibat cinta yang suci. Aku hanya dambakan sedikit respect, dan akanku balas berganda-ganda sekiranya aku dapat rasakan perasaan-perasaan yang ikhlas.

Itulah kisahku, lelaki. Cannon-fodder, punching bag, emotional buffer.

Nasib baiklah ada yang menyayangi aku kerana aku adalah aku, dan dengan ikhlas.

Get Well Soon, My Brother

I received a text from Oneon saying that a former colleague and a good brother of mine, Jai the Bhai, or better known as Faizal Sanusi (former Deputy Youth Chief of PKR), has been hospitalised for heart attack. He is now in CICU of the UMMC and is not allowed to receive visitors at least until tomorrow.

He was returning from KLIA with another colleague after a meeting when he had the heart attack.

Get well soon, bro. And please have good rest after you’re discharged. We still need you to attend this year’s Ramadhan’s Perjumpaan Talam 4 Muka.

Talam 4 Muka - 2007
Talam 4 Muka 7th October 2007, Uptown Mosque – Besut Stud a.k.a Ah Keong, Lan Chao, Jai the Bhai, SeaDemon

Your Ways

The way you love me
the way you touch me
the way you look at me
the way you smile at me
the way you feel when I hold you in my arms
the way you kiss me
the way you make every single day in my life beautiful
make me want to ask God
for a special place in His Heaven
for you
and even if I cannot make it there
and am condemned to taste Hellfire
I hope,
I can be placed closest to Heaven’s gate
so I can see you from there

Even Superman Needs To Bleed

I’ve always listened to this song, but never bothered to find out its lyrics. It’s been on Spena‘s blog for the longest time. However, I listened to it as I drove around town today and somehow a slideshow of my life played on my mind. So I’ll use the lyrics to reflect upon my life…

I can’t stand to fly
I’m not that naive
I’m just out to find
The better part of me

I received three e-mails the other day, reminding me of an achievement 10 years ago: I became the 3rd Malaysian to land at the North Pole by parachute. I thanked all of them, but reminded them that I was, and still am looking for that better part of me. I may have done everything (almost), and at this age, I don’t think I can do anything like the feats I have done (North Pole was followed a year and a half later by my BASE jump off KL Tower, and two years after that by my fastest 1000km on a jet-ski feat). Ten years on, I find that the feats I have to perform in life more challenging; and the death-defying stunts I was once synonymously linked to, are just a walk in the park compared to life’s little dramas.

I’m more than a bird…I’m more than a plane
More than some pretty face beside a train
It’s not easy to be me

No, it has never been easy being me. My father expected a lot of me, but this recalcitrant has a mind of his own, and we never see things eye to eye…until now. And I used to…and still do…live in his shadows; something I have always been uncomfortable of, because I would rather be known as my own person, than as “that person’s son.” During my Officer Cadet days I used to get extras in almost everything: add another 100 push-ups, add another 200 sit-ups…you name the punishment, I had to do extras…over and above the hundreds already meted out. But I persevered: I rose to ranks on my own merit, and proved that I was better than most.

Wish that I could cry
Fall upon my knees
Find a way to lie
About a home I’ll never see

My nephew got married last night; and as I have written a few weeks back, I was not invited by my elder sister. My kids, who were invited, boycotted the wedding. I don’t know what it is that my sister has against me; but like I said, siblings are known to have killed each other for inheritance. I am not money-minded, so I don’t care, really. But what it means is, I will probably never be able to spend another Hari Raya at my parents’ place. So this Hari Raya will be my second alone…maybe. But I know my elder two will be spending their Hari Raya with me this year.

It may sound absurd…but don’t be naive
Even heroes have the right to bleed
I may be disturbed…but won’t you concede
Even heroes have the right to dream
It’s not easy to be me

One thing is for sure. I am a much happier person now, than I was for the whole of last year…well, at least from April 2007 through March 2008. I now have a life to look forward to, one that is filled with love and affection. It is a life I have always dreamed of, but has always eluded me. I now know that dream will be realised, and that life will be better from that point onwards.

I can only smile now.

Just The Way You Look Tonight

Dinner last night was great. It was better than expected. Great view, great ambience, and most of all, great company.

Oysters...I was feeling lucky
I was feeling lucky

Smoked Salmon
One of my favourites – Smoked Salmon

Food
Food

Prawns
Prawns

And I sang her this song…

Deep In My Thoughts

My mind is blank right now.

I am supposed to meet a member of the Perlis royal family for dinner but she’ll be busy through Sunday. So Yummy Baby and I are now thinking where to eat. We have not had dinner alone together for quite some time now…always in the company of great fun friends, that when it comes to having dinner alone, just the two of us…we just do not know where to go. She can’t be cooking every night although she loves cooking for me. I don’t know how many kilos have I gained since then.

So, where do I take her? During the years that she was married to Glaucoma Monkey, and the interim period when she had male-bimbo-suitors, she’s never really gone to a place where it couples as a dining and an outing venue. So, the challenge for me now is to take her somewhere, where the ambience is somewhat good and memorable, and hopefully romantic, too.

Therefore, I shall end this posting, go into a deep-thought mode, and once dinner is over, you guys can read all about it on my Facebook.

So, leave me in my deep thoughts for a while.

Deep in my thoughts