On Tuesday This Blog Will End

I have received an e-mail from the host of this blog saying that in 5 days time this blog will die a natural death unless I instruct them to do otherwise.

Somehow, an old song by a punk group called The Clash comes to mind…

Should I stay or should I go now?
Should I stay or should I go now?
If I go there will be trouble
And if I stay it will be double

Cogito, ergo doleo.

~sigh~

I am indecisive

Mungkin Tidak…Tidak Mungkin

Hitam.

Hitam.

Aku hanya memandang satu tompok hitam di cermin bilik airku yang beberapa saat sebelum itu adalah seekor nyamuk dewasa yang mencari darah untuk mengeramkan telur di dalam abdomennya. Aku tak kisah, sepertimana parasit-parasit berkaki dua yang melata di muka bumi ini dalam rupabentuk homo sapien yang menghisap darah orang demi survival, nyamuk tadi berhak untuk menghisap darah aku, dan berkemungkinan memberi viral-transfer ke dalam tubuh aku. Aku tak kisah akan kesemua intricacy kehidupan seumpama itu. Tetapi yang aku paling bengang ialah nyamuk tersebut nak kena gigit aku jugak. Kalau nak hisap darah, hisaplah! Janganlah gigit! Sakit! Bodoh! Sekarang padan dengan muka. Duduklah engkau kat cermin tu sehingga kering.

Aku dah mula bosan dengan paparan berita yang ada kini. Sama ada Berita Terkini mahupun Malaysiakini. Sama ada yang dipaparkan oleh agensi “objektif” mahupun agensi “alternatif.” Kesemuanya hanya gemar menceritakan mengenai sebuah bangunan putih berhampiran Lebuhraya Mahameru yang kini bertukar menjadi sebuah sarkis.

Aku dah mula bosan dengan segala intricacy kehidupan sama ada di peringkat aku sendiri, mahupun dari segi sosio-politico-economic, hinggakan aku hanya mempunyai diatribe yang begitu vitriolic bagi kesemuanya…tidak termasuk beberapa profanities kegemaran yang sering bermain di hujung lidahku…dan di hujung jari-jemariku. Aku bosan dengan masjid-masjid yang sering dijadikan gelanggang politik oleh pihak-pihak tertentu. Kalau dulu khutbah hanya menyalahkan kaum hawa, kini semua yang bukan kaum mereka adalah salah belaka. Aku bosan dengan politikus yang hanya mementingkan diri dan menjadikan dewan undangan negeri, dewan rakyat dan dewan negara sebagai pentas untuk mencipta nama, dan bukannya untuk mengotai (meng+kota…bukannya meng+otai) janji-janji yang dibikin lebih 100 hari yang lalu.

Aku bosan dengan perjalanan hidup yang aku tak tahu arah buat masa ini. Aku nak pindah, aku belum tentu dapat kerja. Aku pindah, anak-anak aku siapa nak jaga? Paling awal diorang boleh ikut aku pindah pun hujung 2010, awal 2011. In between that, siapa yang nak tengokkan dia orang kalau demam dan sebagainya di antara petang Ahad dan petang hari Jumaat? Aku nak duduk dalam air selalu untuk buat kerja, aku bukannya sihat. Kalau ikutkan, setahun yang lalu aku dah tak dibenarkan membuat tugasan dalam air. Habis tu? Nak suruh aku celur rumput buat ulam?

Aku boleh mengambil dua stance yang mudah. Yang pertama, aku boleh berpegang kepada prinsip Life is like a prick. If it gets hard, fuck it!. Yang kedua, aku boleh shut-off segala perasaanku sepertimana yang telah diajarkan kepada aku lebih dua dekad yang lalu, jadi sebuah robot tanpa perasaan, senyum dan ikut sahaja arus kehidupan.

Semua ini memeningkan kepala aku. Tension bakal menjadi Hypertension.

Untuk tidak lagi memeningkan kepala aku dan kepala engkorang, jom sama-sama kita membaca nukilan sebuah blog yang bertajuk HATI SEORANG KEKASIH. Marilah sama-sama kita membaca hati orang lain pulak.

Bak kata Kimi kepada aku sebentar tadi: “Selamat Menyambut Harijadi Yang Ke 42 dan 1 Hari”.

As I Turn 42…Part 3

My birthday card from Yummy Baby

There are two things I would like to say before I continue with this posting:

1. Thank you all who wished me on my birthday…I was overwhelmed with Facebook messages, Facebook wall messages, Yahoo! Messenger messages, 163 SMS text messages, comments on this blog. Thank you again. My birthday ended an hour and a half ago but I am still receiving messages wishing me a happy belated birthday.

2. I share the grief of my two great friends, Gombak4Life and Liverpool Babe. Sorry for your loss.

Yummy Baby is now sound asleep. Yes, sleeping with sound. She worked hard today, attended a breakfast forum after braving the jam, then braved the jam again to get to Marks & Sparks (yes we UK students call it that) to get me my birthday present and card, then braved the jam again to get to office for her meeting, before braving the jam again at 6.45pm to get home and prepare for our dinner outing tonight. She fell asleep in the middle of a conversation just now.

Onagi

Initially we had wanted to go to either the Tamarind Springs or Nippon Tei. Then I mentioned that I do not quite like expensive food, but would rather go for the same kind of food for less. So we made for this little Japanese restaurant called Onagi. Luckily we did so. The food’s more delicious, there’s more to choose from the menu, and definitely value for money. We shared a plate of Tuna Sashimi, Kaki Fried, while she went for Chicken Teriyaki and I went for the Salmon Butteryaki. It was a nice dinner for two and this has been the first birthday outing I had had in years. Very thoughtful of her.

Tuna SashimiJuicy oysters

Thank you, Sayang, for the wonderful dinner, wonderful company, the birthday present, the lovely birthday card. I hope to have more wonderful birthdays over the years to come…with you.

I love you, Baby.

Chawanmushi