SeaDemon Says

Suatu Pagi Ramadhan Lebih 20 Tahun Lalu

Posted on: September 18, 2008

6.30 pagi. Kami duduk beramai-ramai di atas Bukit Tyndall memakai half-celoreng bersama poncho. Cuaca bukannya hujan, tetapi poncho adalah pakaian harian kami di pagi begini. Dan kami sedang menunggu PTI (Physical Training Instructor) kami bernama Sergeant Wan Su (bersara sebagai Flight Sergeant), dan beliau merupakan orang yang paling kami benci semasa latihan kadet. Hmm…salah seorang dari yang dibenci sebenarnya, cuma Wan Su ni sickening di pagi hari.

Setiap pagi hari Isnin, akan menjadi suatu lumrah bagi Wan Su untuk membuat kami berlari 10 round keliling padang bola sambil mengangkat seorang buddy sama ada dalam keadaan darling carry ataupun fireman lift. Lepas itu beliau akan suruh kami membuat side-roll dan forward-roll dan tak akan berhenti sehingga kami semua muntah, tak kira di bulan Ramadhan mahupun bulan biasa. “Pecah lemak lepas weekend,” katanya.

Cipet.

6.35 pagi. Wan Su tidak muncul-muncul. Beberapa orang pegawai kadet mula mendoakan agar Wan Su ditimpa kemalangan jalanraya supaya pagi tersebut kami tak kena torture oleh beliau. Kami mula berseloroh mengenai bagaimana Wan Su akan terpele’ot dilanggar lori hantu, atau dilanggar lori babi hingga terpelanting ke dalam hutan dan tidak disedari oleh sesiapa pun.

6.45 pagi. Harapan semakin cerah, semakin cerah bak pandangan ketika itu. Ada yang dah mula menyuruh squad leader memberi arahan supaya bersurai kerana pada jam 8.00 pagi biasanya ada room inspection oleh duty officer, dan selepas itu latihan akademik (latihan kawad biasanya jam 12 tengahari ke atas – waktu dan masa yang gerenti akan meleburkan sel-sel otak).

6.55 pagi. Kami semua tersenyum. Mungkin akhirnya doa kami dimakbulkan Tuhan, dan Wan Su kini selamat berehat di dalam hutan dengan motor cub-chai di atas kepalanya. Lagi 5 minit matapelajaran PT (physical training) akan tamat. Kami pun mula membuka poncho, dan squad leader mula menyuruh kami berbaris untuk bersurai.

Tiba-tiba kedengaran bunyi sebuah cub-chai bodoh. Dan muncul wajah cipet Wan Su dengan sengeh babinya.

“Kau orang ingat aku dah mampus?” tanya beliau dengan suara yang amat sickening.

Rupanya dia telah meminta kebenaran Komandan supaya boleh beliau torture kami sehingga jam 9.30 pagi.

Memang sial!

5 tahun lepas aku terserempak dengan Wan Su yang kini bekerja sebagai seorang pengawal keselamatan di salah sebuah hospital kerajaan.

“Apa naik badan ni tuan?” tanya beliau kepada aku. “Duduk dengan saya sebulan kasi saya torture bagi kurus balik.”

Aku tengok muka dia, tak habis-habis sickening, dan aku tahu dia bukannya joking.

Cipet.

8 Responses to "Suatu Pagi Ramadhan Lebih 20 Tahun Lalu"

hahaha…. i know how it feels and i can really relate how u guys felt when he failed to turn out..on time la!! hahaha….
come to think of it, two of my former PTIs mati accidents… hmmm…

Mintak phone number Wan Su ni, at least you don’t have to go to Marie France, darling.

Mocha…I think your squad punya doa lagi mustajab la…you all semua beriman macam Imam Al-Loon.

Sayang…cipet la!

gosh i remember the fwd and side rolls from my cadet days. did you have the ‘helicopter’ too? that one guarantee muntah and cant get up…

Eddy…helicopter was our staple diet…especially malam-malam masa parade before lights off. Hehehe. Sebab tu I sewel and end up with Mimin.

probably not my intake… coz both of them passed away after we commissioned…. must be our junior’s doa…:)

p/s: sape nak report marie france??? haha…

Eddy, aku sorang je yang sanggup buat CSR terima orang spastic like him… I’m just being a socially responsible citizen…

Alaaa..spastic-spastic pun tengah malam asyik mintak aje

Comments are closed.

Taqweem al-SeaDemon

September 2008
M T W T F S S
« Aug   Oct »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Blog Stats

  • 1,203,698 hits

Twitter

  • Raya however I wear jubah not because I support the Arabisation of Malay culture but because it makes going to the toilet a whole lot easier 12 minutes ago
  • 7) How HM is dressed is none of my concern unless HM asks for an opinion 20 minutes ago
  • 6) HM was only in pyjamas. But the Istana is HM's dwelling. I was the visitor. I dress up as protocol would require me to 21 minutes ago
  • 5) I was invited to an Istana not too long ago. No invitation card. It was by WhatsApp. I attended dressed-up according to protocol 22 minutes ago
  • RT @RusEmbJakarta: In #Moscow, the main events of Eid al-Fitr celebration will be held in the Cathedral #Mosque tass.com/society/953191 htt… 31 minutes ago

Archives

%d bloggers like this: