Akhir Sebuah Impian

Kata orang tua-tua, perempuan yang mengandung tujuh bulan atau lagi lewat dari tu sepatutnya dah tak memborong macam mengandung empat bulan. Bukan tak boleh pergi shopping, tapi janganlah berjalan ala-ala Maria Tunku Sabri yang jalan-jalan cari makan dan makan-makan sebab dia tak mengandung. Jadinya tak ada komplikasi. Ini nanti urat ni tarik, urat tu tarik, badan nak pakai lama lagi. Ye lah…suami yang nak pakai…jadi kena la tahan lama.

Harga minyak dah naik. Dulu kita sedap menghabiskan duit sendiri dan duit PETRONAS, sekarang ni payback time. Kereta aku tu kalau dulu RM10 boleh pergi 40km, sekarang tinggal 24km aje. Seluar dalam yang aku beli 3 untuk RM10 sekarang akan jadi 3 untuk RM14, atau pun 1.8 seluar dalam untuk RM10. Roti canai banjir yang 80 sen lepas ni akan jadi RM1.20 sekeping. Kena pulak yang tukang kira tak reti cakap melayu kecuali “roti kosong” “teh tarik” “maggi goreng“…mesti jadi RM1.40 sekeping. Nak salahkan kerajaan pun benda ni global. Memang dah tak tertepis dah. Cuma aku harapkan apa jua savings dari pengurangan subsidi ni akan diterjemahkan kepada pembangunan sekata dan sistem pengangkutan awam yang lebih baik. Kalau tak boleh jugak, perkenalkan semula Bas Mini Wilayah.

Kengkadang risau jugak bila harga minyak naik. Semua harga barangan akan naik juga. Semua dah mula bercerita nak tukar minyak kereta kepada NGV, ada yang tertanya-tanya boleh tak pisahkan H2 dari H2O untuk hydrogen fuel cells. Aku rasa lagi memanafaatkan ialah satu sistem yang boleh memisahkan urea kepada fuel cells. Aku, mungkin Liverpool Babe dan Gombak4Life juga tidak mempunyai masalah untuk mengisi tangki kereta. Sendiri boleh produce. Mungkin kitorang boleh share duit buka stesen minyak sendiri. Siapkan makanan aje. Tahun 2005 dulu University of Ohio dah buat research pasal tahi lembu untuk dijadikan bahan minyak.

Aku boleh bayangkan dah jutawan-jutawan kampung yang membela lembu. Tahi buat minyak (minyak taik, bukan taik minyak), yang bujang tak ada girlfriend boleh guna dulu lembu betina, susu dapat, daging boleh jual kat penjual daging untuk Yummy Baby buat burger untuk Burger Night yang akan datang, ekor buat sup, mata dengan otak boleh kasi kat Glaucoma Monkey untuk dibuat transplant – itulah akibat kecik-kecik tak nak belajar berbudi bahasa dan kuat sangat melancap. Lembu punya torpedo? Buat sup la. Unless kalau engkorang rasa koter engkorang tak cukup power dan nak buat transplant jugak macam Glaucoma Monkey.

Gombak4Life pun sarankan agar bot-bot diving semua tukar kepada NGV jugak jadi kos diving tak tinggi. Aku rasa baik angin dalam tank diving tu pun tukar ke NGV.

Nasib baik la rumah dan kereta dah dibayar habis. Aku tak risau sangat. Cuma yang nak kena buat sekarang ialah untuk nak kumpul balik duit. Jadi kalau engkorang nampak ada mamat rupa macam aku main gitar atau berjalan bertongkat berspec hitam warna biru dan membawak tissue di Uptown, engkorang buat tak tahu ajelah. Nak cari side income.

Dah bertambah risau aku…adakah yuran kencing di Uptown akan dinaikkan dari 30 sen kepada 42 sen?

Was It Worth It?

It’s 5.41am.

A full tank of petrol for my Naza Ria will now cost me RM202.50 as opposed to RM144.00 ’til 11.59pm yesterday. I got caught in a horrendous jam last night getting out of Subang Jaya, and all the way to my destination. There was a mad rush for last minute cheaper petrol and diesel, that even the petrol stations along the highways weren’t spared. I don’t know if it was worth the long wait just to be able to fill your car up with probably three days worth of fuel when inevitably you will still have to fill it up at the new prices.

So…fuel price is no longer cheap; and that is going to affect all Malaysians across the board. My road tax will cost me RM200.00 less from now on but that means I will still have to fork out RM648.00 per annum. The cost of diving and liveaboards will go up as diesel now costs almost the same as petrol does at RM2.58 and RM2.70 respectively. My usual RM50.00 will only get me one return trip to Yummy Baby‘s place instead of two, with 30 kilometers to spare. So I can make a trip to The Mall and then figure out where to refuel. Food and essential items will now cost more while our purchasing power remains status quo. And I don’t care if fuel costs RM5.00 in Singapore because if you convert that into Singapore Dollars, fuel will be as cheap as it is in Malaysia now.

Seriously, I will have to consider converting my MPV to NGV/hybrid. It may cost me a bomb, but that would be better than paying RM60.00 per fuel tank. Instead of giving vehicle owners stupid cash benefits that amount to nothing more than just a few milimeters of taik gigi, it should look into making it compulsory for all major gas stations, or at least for PETRONAS, to provide NGV. As it is, there are only 58 stations providing NGV to cater for 25,000 users nationwide. Subsidise the conversion of vehicles from petrol-based to petrol-cum-NGV based.

Secondly, charge only a nominal sum for road tax. Maybe it is time for the government to consider charging only RM60.00 per private vehicle per annum for road tax. As at 2006, there are 14.8 million registered vehicles, and that alone should earn the government RM888,000,000.00. That is almost RM1 billion in road taxes alone. You think that is going to burden the lower income group? Come off it. RM60,00 a year is nothing compared to 6 packets of cigarettes a week, if not more.

Today is going to be an entirely different day. And it was only 4 years ago that a full tank for my Naza Ria cost me only RM90.00.

Sheesh! I should start robbing banks.

But, really! Was it worth the long queue for those who queued last night?