Comme si de rien n’était

2.07am.

Tadi aku lapar.

Aku pergi ke dapur aku jumpa Indomie Mee Goreng. Aku hancurkan dan masukkan dalam mangkuk, tambah air panas; aku masukkan perencah dengan kicap (ketjap) yang turut serta dalam bungkusan tu, add bawang goreng. Aku makan macam maggi sup. Aku tak kira macam mana rasa dia sebab aku dah lapar.

Yummy Baby ada kat sebelah ni tengah berdengkur. Aku pulak tak boleh tidur sebab perut memulas.

Hmm….ni pergi melabur pukul 2 pagi memang best ni. Hening pagi dicemari bau-bauan kurang enak. Dah lah bau petai malam tadi tak hilang lagi. Setiap kali aku berak, aku nampak macam tiles kat dinding jamban nak slide ke bawah.

Aku happy skets malam ni sebab aku sound ada orang melalui sistem pesanan ringkas tajaan CELCOM. Ni benda yang aku tulis:

“Kalau mak kata ayah pentingkan diri apa beza dgn mak kalau kerja dah sibuk masih mengejar 2 jawatan politik! Kalau mak kata budak keliru kalau ayah bawak diorang tidur sana apa beza dgn mak duduk kerusi depan berpegang tangan dengan driver tercinta, cium pipi, gambar mak dalam rumah dlm phone Mail? Mak kata budak2 tak reti menipu. Memang betul. Jgn nak bodohkan ayah, ayah bukan Puteri mak. Mail tidur di rumah, kasi Nisaa duduk atas riba bawak kereta? Itu bertanggung jawab? Itu nak membunuh anak namanya. Farhan menangis tak nak keluar kereta apa ayah nak buat? campak dia? Ayah tak boleh. Mak ke hulu ke hilir bawak diorang dengan Mail takpe? Mak ke Sabah dgn Mail takpe? jangan ugut kata nak bawak budak2 lari. Itu aje modal mak. Jangan sampai ayah bantu musuh2 mak dgn apa yang ayah ada pasal mak. Ayah tak benarkan Mail masuk rumah walau setapak. Kalau tak, siap. Jangan ingat ayah org politik mak. Ayah cium politik lagi awal sebelum mak menjual puki kat Basher. Farhan muntah 3 kali semalam mak kat mana? Ayah jugak menyuap ubat. Siang malam mak tak ada. Tidak2 pun siang ayah ada menjaga budak.”

SMS tersebut aku hantar kat seorang cibai yang pernah berkahwin dengan aku. Dari mula kahwin dah menipu aku kata tak pernah ada anak. Aku tengok jubur dah sebesar tong dan stretchmarks mengalahkan ikan paus. Masih tak mengaku anak ada 4 sebelum kahwin dengan aku. Masa dalam perkahwinan pun curang dengan aku berapa kali. Nasib baik la aku ni jenis penyabar jugak semenjak dua-menjak aku berhenti askar ni. Kalau tidak memang tak bergigi la aku lempang. Bawak driver tidur hotel, bawak driver tidur di rumah aku masa aku ke pulau. Cakap kat aku driver dia yang bernama Mail tu kononnya tension bini tak suka dia balik lambat dari kerja. Walhal anak perempuan Mail tu sendiri pecah lubang kata mak bapak dia bercerai. Dia cerita kat anak-anak aku bini si Mail dah mampus. Sama la macam dia tipu anak dia kata bapak diorang mampus dah walhal sihat wal’afiat hidup kat Pasir Puteh.

Basher tu nama boyfriend Arab dia yang dahulunya bekerja di salah sebuah syarikat minyak di Malaysia, selepas dia lari dari laki dia yang pertama. Dia kata dia jadi P.A Basher ni. Betul la P.A. Puki Ayam. Dia buat perangai jadi ayam kepala hitam, jual puki kat Basher. Lantas Basher ni pun memenuhkan rumahnya dengan segala macam barang.

Lepas tu dia kahwin dengan mamat Pasir Puteh ni. Mamat ni selalu outstation, lantas si puki ayam ni pun merendek dengan jantan lain-lain. Bukan lain-lain jantan. Jantan lain-lain menunjukkan bahawasanya bukan seorang jantan sahaja yang melenjan dengan dia. Lepas tu laki dia dapat tahu, siap dia boleh taunt laki dia lagi – kena balun dengan kayu golf – nasib baik tak putus keting kaki.

Begitulah kisah hidup puki ayam yang pernah kahwin dengan aku. Nasib baik la anak aku dua orang tu comel tak macam dia. Dan mudah-mudahan perangai diorang tak ikut cibai tu.

Wah…baru datang semangat aku nak berak.

2.30am.

2 Replies to “Comme si de rien n’était”

  1. Hey Siam! So, this was part of your ‘discussion’ about the hak jagaan anak-anak? Hmm…I do not know her, but this is just my opinion – she is not fit to have the custody.

    You’re still around in KL & she’s already acting like that. What will happen if u’re already in JB? I do not know your kids but I’ve read your writings about Nisaa & I can’t bear thinking of what your little one might have to experience without you being around.

    Honestly, to me…in cases like this, mutual understanding just does not work. Fight for your right my friend! Engage a lawyer if you need to, for your kids’ wellbeing.

Comments are closed.